Our Blog

3 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ


3 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ

Αν είστε ήδη ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στην Ελλάδα και σκεπτόσαστε να το πουλήσετε, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, σχετικά με την απόφασή σας αυτή και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να έχετε λιγότερη ταλαιπωρία με την γραφειοκρατία και να διασφαλίσετε ότι η τιμή που θα ζητήσετε ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς,  και ότι αυτή θα είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό. Χωρίς αμφιβολία αυτή την εποχή η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι αυτό που αποκαλούμε (αγορά του αγοραστή), με την έννοια ότι υπάρχει πληθώρα προσφερόμενων ακινήτων σε πολύ ελκυστικές τιμές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, έπειτα από επτά χρόνια πτωτικής πορείας , και οι συμφωνίες πωλήσεων που οδηγούν σε κλείσιμο της πώλησης, κυμαίνονται πλέον σε ένα ποσοστό κατά 30-40% χαμηλότερο σε σχέση με αυτές του 2008.


1) Απευθυνθείτε στον ειδικό για τον καθορισμό της τιμής

Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο – έμπειρο  μεσίτη ακινήτων της εμπιστοσύνης σας, ώστε να σας συμβουλεύσει σχετικά με την τρέχουσα εμπορική τιμή. Είναι απαραίτητο να έχετε άριστες συστάσεις, καλό όνομα στην αγορά  και μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο επαγγελματία , επειδή στην Ελλάδα ο κτηματομεσίτης θεωρείται ως μεσάζων μεταξύ των δύο μερών του πωλητή και του αγοραστή, προσφέρει τις υπηρεσίες του και θα πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο μερών,  για αυτό εξάλλου και πληρώνεται και από τις δύο πλευρές.


2) Σωστή προετοιμασία της πώλησης

Σιγουρευτείτε ότι το ακίνητο που σκοπεύετε να πωλήσετε είναι νόμιμο και έχει όλες τις νομικές προϋποθέσεις για να μεταβιβαστεί. Όσον αφορά στα κτίρια, καλό θα είναι να κάνετε ένα προκαταρκτικό τεχνικό έλεγχο του ακινήτου σε συνεργασία με ένα πολιτικό μηχανικό που να πιστοποιήσει ότι όλο το κτίσμα είναι νόμιμα κτισμένο, ή και σε περίπτωση που υπάρχουν παράνομα μέρη, όπως για παράδειγμα μια πέργκολα, που δεν αναφέρεται στην άδεια ή μια πρόσθετη αποθήκη, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης , ώστε το ακίνητο να είναι έτοιμο για μεταβίβαση στο επόμενο αγοραστή. Σε περίπτωση Οικοπέδων καλό θα είναι να αναθέσετε σε τοπογράφο μηχανικό να συντάξει νέο τοπογραφικό βασισμένο στις εθνικές συντεταγμένες και στο οποίο θα αναφέρονται οι όροι δόμησης του οικοπέδου, δηλαδή να είναι οικοδομήσιμο και μεταβιβάσιμο και ποια είναι η συνολική δόμηση του οικοπέδου. Σε περίπτωση  οικοπέδων εντός σχεδίου δόμηση, καλό θα είναι να διαθέτει βεβαίωση αρχαιολογίας και βεβαίωση από τον τοπικό δήμο ότι δεν καταλαμβάνει δημοτικού χώρου. Για τα αγροτεμάχια-οικόπεδα εκτός σχεδίου, επιπρόσθετα απαιτείται βεβαίωση περί μη δασικού , για την έκδοση της οποίας απαιτούνται 7 αντίγραφα, του πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος και μια απλή αίτηση τα οποία κατατίθενται στο τοπικό δασαρχείο.


3) Επιλέξτε τον σωστό επαγγελματία

 Τέλος  Η ανάθεση σε περισσότερα από 2 γραφεία και η παρουσίαση του ίδιου ακινήτου από πάρα πολλά γραφεία, δημιουργεί σύγχυση στον αγοραστή, απομυθοποιεί το προσφερόμενο από όλους ακίνητο και μειώνει το ενδιαφέρον του για αυτό, συν το γεγονός ότι δημιουργεί προβλήματα στου σοβαρούς επαγγελματίες και τους μειώνει το ενδιαφέρον για σοβαρή ενασχόληση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Αναθέστε λοιπόν την πώληση κατά προτίμηση σε ένα και όχι  σε περισσότερα από 2 μεσιτικά γραφεία της επιλογής σας, αφού προηγουμένως σιγουρευτείτε για τον τρόπο προώθησης του ακινήτου σας τόσο μέσω διαδικτύου , όσον και στα τοπικά μέσα , την οργάνωση και το πελατολόγιο που διαθέτει, τόσο στην τοπική, όσο και διεθνή αγορά, στην εμπειρία και επαγγελματική κατάρτιση που διαθέτει,  ώστε να σας συμβουλεύσει σωστά σχετικά με την  ρεαλιστική-εφικτή τιμή  πώλησης του ακινήτου σας Επίσης καλό θα είναι το γραφείο να διαθέτει και τεχνική αλλά και νομική υποστήριξη, από μηχανικούς και τοπογράφους , και συνεργαζόμενους δικηγόρους, οι οποίοι και θα  βοηθήσουν και θα επισπεύσουν την διεκπεραίωση της διαδικασίας της πώλησης.